
Zo beschermen we onze dijken met asfaltverhardingen
Nederland is een land van water en dijken. Maar liefst 26% van het landoppervlak ligt onder ze zeepspiegel, en zonder stevige waterkeringen zouden grote delen van het land onder water verdwijnen. Het is dan ook niet gek dat dijken aardig zwaar te verduren krijgen. Gelukkig zijn ze met de juiste bouwtechnieken en bijkomend onderhoud bestand tegen stormen, hoge waterstanden en steeds extremere weersomstandigheden. Traditionele materialen zoals klei en steen zijn nog altijd van enorm belang, maar bijvoorbeeld ook asfaltverhardingen wordt meer en meer ingezet als extra beschermlaag. Dit is omdat asfalt sterk en waterdicht is, en flexibel genoeg om bewegingen in de dijk op te vangen.
Waarom is dijkbescherming met asfalt zo belangrijk?
Dijken zijn geen statische structuren. Dagelijks worden ze blootgesteld aan golfslag, regen, uitdroging en de druk van het achterliggende land. Dit maakt een stevige toplaag essentieel, want anders zal een dijk na verloop van tijd verzwakken en neemt de kans toe op erosie en wellicht zelfs een dijkdoorbraak.
Traditioneel gezien is het zo dat dijken bedekt worden met gras, stenen of een laag klei. Deze natuurlijke materialen hebben alleen wel veelvuldig onderhoud nodig en zijn niet altijd bestand tegen extreme omstandigheden. Asfalt is een ander verhaal; het biedt een robuuste en duurzame oplossing die dijken sterker en beter bestand maakt tegen langdurige blootstelling aan water en wind.
Hoe werkt asfalt als dijkversterking?
Dijkasfalt is niet hetzelfde als het asfalt op snelwegen. Het is speciaal ontwikkeld om de unieke krachten van water en golven te kunnen weerstaan. Dit maakt het een slimme keuze voor dijkbescherming, omdat het:
- Erosie voorkomt – Water krijgt geen kans om de dijk uit te hollen.
- Waterdicht is – Het voorkomt dat regenwater diep in de dijk doordringt.
- Flexibel blijft – In tegenstelling tot beton kan asfalt meebewegen zonder te scheuren.
De asfaltlaag wordt vervolgens vaak in combinatie gebruikt met een onderlaag van steen of geotextiel, voor een stabiele en veerkrachtige dijk.
Wat maakt dijkasfalt zo bijzonder?
Niet elk type asfalt is geschikt voor een dijk. Het moet bestand zijn tegen zware belastingen en langdurige blootstelling aan water. Veelgebruikte varianten zijn onder meer:
- Steenasfalt: Extra stevig en geschikt voor de zwaarste omstandigheden.
- Dicht asfaltbeton (DAB): Zorgt voor een volledig waterdichte toplaag.
- Open asfaltbeton (OAB): Laat water door, wat het ideaal maakt in combinatie met andere materialen.
De toekomst van dijkbescherming
Het is de stijgende zeespiegel die zorgen baart, en gepaard met de toenemende stormen is het belangrijker dan ooit dat dijken slimmer en duurzamer worden beschermd. Van duurzaam asfalt met gerecyclede materialen tot innovatieve oppervlaktebehandelingen, asfalt heeft inmiddels naam gemaakt om dijken nog langer mee te laten gaan, terwijl ze onderhoudsvriendelijker worden.
Meer weten over dijkbescherming en welke technieken er worden toegepast? Bekijk de oplossingen op latexfalt.com en maak kennis met hoe oppervlaktebehandelingen onze dijken sterk en veilig houden.