Wat heb je nodig om een lekkende kraan te repareren


Een lekkende kraan komt in elk huishuiden wel eens voor, het is belangrijk om meteen actie te ondernemen bij een lekkende kraan. Kranen hebben geen eeuwig leven, na verloop van tijd vertonen alle kranen slijtage en kunnen gaan lekken. Denk bijvoorbeeld aan badkranen, wastafelkranen en douchekranen.  In deze blog gaan we stap voor stap behandelen hoe je het beste een lekkende kraan kan repareren.

Waarom lekt een kraan?

Een kraan kan door verschillende redenen opeens gaan lekken. Hieronder een lijst met redenen waardoor jouw kraan is gaan lekken.

Installatie niet goed uitgevoerd – Als de klep niet correct is geïnstalleerd of de montage van de klep niet correct is uitgevoerd, kunnen er snel lekken ontstaan.

Waterleidingen vervuild – Als de installateur de waterleidingen niet goed doorspoelt dan kan er door verbouwing bouwgruis in de leidingen zitten dit zorgt ervoor dat het binnenwerk van de kraan beschadigd raakt en gaat lekken.

Patroon verstopt – Een-greep mengkranen hebben last van dit probleem. De structuur is gebrekkig. Het interne deel van de generator reageert zwak op verschillende vaste deeltjes in het water. Na een tijdje begint de patroon te lekken. De kraan moet worden gedemonteerd en gereinigd om het lek te elimineren, en soms moet de patroon worden vervangen.

Slijtage oliekeerringen – De pakkingbus afdichting heeft als belangrijk nadeel dat ze snel verslijt. Er begint water uit de kleppen te sijpelen nadat de kleppen zijn losgeschroefd en de kraan begint een beetje te lekken.

De hele klep is versleten – Af en toe kan een kraan verslechteren en gaan lekken vanwege zijn specifieke levensduur. Hoe strak je alle verbindingen ook aandraait, het maakt geen verschil.

Een lekkende kraan repareren benodigdheden


Een lekkende badkamerkraan repareren is een klus voor een gemiddelde doe-het-zelver. Met het juiste gereedschap is het zeker mogelijk en scheelt je flink wat kosten in de portemonnee. Afhankelijk van de oorzaak van jouw lekkende kraan kan het zo simpel zijn als het vervangen van een patroon. Deze kan je vaak bestellen bij de winkel waar je jouw kraan hebt aangeschaft. Als je zelf de kraan gaat repareren dan heb je het volgende nodig:

Een sleutel die je kan verstellen – Mocht je moeren moeten verwijderen dan heb je een verstelbare sleutel nodig.

Inbussleutel of schroevendraaier voor het verwijderen van een hendelklep-hendel of -kleppen – Een speciaal ontworpen schroef (voor een zeskant of een schroevendraaier) verschijnt zodra je de decoratieve afdekking verwijdert.

Een mes – Zo kan je pluggen en rubberen pakkingen verwijderen en natuurlijk gebruik je een mes voor het snijden van tape of een touw voor de reparatie.

Daarnaast heb je verbruiksartikelen nodig, zoals een nieuwe patroon of binnenwerk.

Het repareren van een kraan is makkelijk zelf te realiseren. Zodra je de oorzaak hebt achterhaalt en de juiste gereedschappen in huis hebt, is deze klus makkelijk te klaren. Deze twee stappen zijn een vereiste om verder te gaan met de daadwerkelijke reparatie. Met deze kennis kan je geld besparen op de diensten van de loodgieter en zelf jouw kraan repareren.

Mocht de kraan niet meer te repareren zijn, dan kan je altijd een nieuwe kraan aanschaffen. De meeste badkamerkranen zijn vrij betaalbaar. Mocht je kraan binnen de garantietermijn vallen dan kan je ook altijd terug gaan naar de winkel waar je de kraan hebt aangeschaft.