Voor- en nadelen van een architect
Wanneer je een nieuwe woning wilt bouwen moet je wel langs bij een architect. Je kunt je bouwplannen niet laten goedkeuren en een bouwvergunning krijgen zonder dat hij er zijn zegen over geeft. En terecht, maar als het gaat om een verbouwing, dan heb je de wettelijke verplichting niet om een architect in te huren.
Ook wanneer je bouwplannen zijn goedgekeurd ben je tijdens de werkzaamheden van een nieuwbouw niet langer verplicht om je architect in dienst te houden voor het toezicht. Maar is dat wel altijd even verstandig?
Waarom zou ik een architect moeten inhuren?
Er zijn verschillende redenen waarom je het in de arm nemen van een architect zou moeten overwegen bij je bouwwerkzaamheden. Uiteraard betekent het wel, dat je dieper in je buidel zal moeten tasten. Het gaat bij bouwen en verbouwen echter om een dure investering welke soms in de miljoenen euro’s kan oplopen en daar doe je er verstandig aan om voorzichtigheid in acht te nemen. Een bekwame architect zou ervoor moeten waken, dat je investering niet zomaar is geweest en dat alles conform de bouwplannen en bouwvergunning uitgevoerd wordt.
Zekerheid en betrouwbaarheid
Bij het bouwen of verbouwen van je huis ga je niet gokken. Wanneer je een leuk spelletje speelt op een casinosite als bet777, dan weet je dat je hobby je een paar centen kan kosten. Maar wanneer het gaat om je eigen woning, dan kies je sowieso voor zekerheid. Op die zekerheid kun je rekenen dankzij de vakkennis van je architect.
Wanneer hij toezicht houdt op de werken kunnen problemen onmiddellijk op de correcte manier worden opgelost. Ook kan hij vermijden dat de aannemer zonder dat je het weet zou besparen op niet zichtbare materialen en daardoor de kwaliteit van het bouwwerk vermindert.
Op termijn kun je geld besparen
Deze specialist weet precies hoe de vork in de steel zit bij bouwen en verbouwen. Hij komt er dagelijks mee in aanraking en weet hoe de wereld van aannemers draait. Door een mooi opgemaakt lastenboek kunnen extra kosten vermeden worden, die toch in rekening gebracht worden.
Als je ooit je woning zou verkopen heeft die een meerwaarde. De kandidaat-koper zal zich geruster voelen als hij weet dat de woning op een correcte manier werd gebouwd. Hij zal minder beducht zijn op verborgen gebreken wanneer je kunt aantonen dat alles onder toezicht werd uitgevoerd.
De architect zal ook helpen om je budget te beheren en je helpen om keuzes te maken zodat je niet in problemen komt tijdens de werken.
Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Mochten er alleen maar voordelen zijn dan zou de vraag over de noodzaak van een architect zelfs niet gesteld worden.
Een architect is niet goedkoop
Wanneer je van plan bent een nieuwe woning tet bouwen, dan is je budget over het algemeen beperkt. Je zult dus echt het in de arm nemen van een architect moeten overwegen.
Je komt al direct op een totaal prijskaartje van om en bij de € 25.000 voor een compleet nieuwbouwproject. Je zult soms de keuze moeten maken of je bepaalde afwerkingen zal moeten uitstellen tot je financiële situatie het toelaat.
Ook durft het wel eens stroef te lopen tussen klant en architect, kunnen meningen verschillen en kan dat spanningen opleveren. Kijk dus uit voor je een architect aanstelt. Bespreek vooraf of je dezelfde mening deelt, en vraag zeker een prijsopgave die je dan ook met die van andere architecten kan vergelijken.